Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Honda proti zastojem na cesti

Honda proti zastojem na cesti

Honda razvija novo tehnologijo, ki zazna možnost nastanka prometnega zastoja in le-tega pomaga preprečiti. Na začetku maja so tehnologijo pričeli preizkušati tudi na javnih cestah.

08.05.2012, Božo Lalič | Foto: Honda

Honda Motor Co. je objavila uspešen razvoj prve tehnologije na svetu, ki zaznava nastanek razmer za zastoj na cesti.

Rezultati testiranj tehnologije so pokazali, da sistem pripomore k povečanju povprečne hitrosti vozil v koloni za do 23 %, pri tem pa tudi za boljši izkoristek goriva v višini 8 %. Honda je namreč spoznala, da lahko že en sam avtomobil močno vpliva na prometni vzorec v koloni in sproži nastanek prometnega zastoja.

Sistem spremlja vzorce pospeševanja in zaviranja, pri tem pa ugotovi ali voznikov stil vožnje utegne povzročiti zastoj na cesti. Na podlagi ugotovitev sistem vozniku daje informacije, tako da se vzpodbuja tekoča vožnja.

Ugotovili so tudi, da lahko pozitivni učinek tega sistema zvišajo tudi z uporabo cloud sistema, kjer se terminal v vozilu preko interneta poveže s strežniki na internetu. Tako se usklajjejo vozni vzorci z vozili pred nami, pri čemer se pravočasno aktivira aktivni tempomat in vzdržuje stalno razdaljo.

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
AUTO BILD Slovenija - julij 2017

AUTO BILD Slovenija - julij 2017

V julijski številki preberite!RSS In Twitter Facebook

© 2011 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane

¸