Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Jeep grand cherokee

Novi grand cherokee tudi pri nas

Novi grand cherokee tudi pri nas

Avto Triglav je predstavil novega jeep grand cherokee.

07.10.2013, Božo Lalič | Foto: Jeep

Jeep je pred kratkim predstavil novega grand cherokeeja, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Grand cherokee velja za enega prvih pravih premium športnih terencev, ki pa ga je Jeep predstavil leta 1992. 

Na novi generaciji posebneža takoj opazimo nove LED dnevne luči vpete v biksenonske žaromete, nekoliko spremenjena odbijača in še nekaj drugih malenkosti, a je silhueta vozila v glavnem ostala enaka kot pri predhodniku. Glavne novosti so namreč bolj tehnične narave. Poleg na novo zasnovane notranjosti, se Jeep baha predvsem z novim zabavno-informacijskih sistemom Uconnect, ki ima 8,4-palčni na dotik občutljiv zaslon in navigacijski sistem. Kontrolni zaslon je 7-palčni, tega pa je moč nastaviti po željah. Sicer pa je Jeep poskrbel tudi za ozvočenje, ki v paketih summit in SRT zvok predvajata iz 19 zvočnikov, zvok pa je prostorski (825 W).

Jeep nudi kar tri štirikolesne pogonske sisteme, zračno vzmetenje in dodaten sistem za krmiljenje pogonskih koles. Poleg druge opreme, kot so elektronski nadzor stabilnosti (ESC) z elektronskim sistemom za preprečevanje prevračanja vozila (ERM), zavorni sistem ABS s kalibracijo za terensko vožnjo, sistem za preprečevanje zdrsa koles (BTCS), je za varnost poskrbljeno s sedmimi zračnimi blazinami, posodobljen sistem za opozarjanje pred trkom spredaj, sistem za preprečevanje nesreč, prilagodljiv tempomat in še mnogo drugih tehničnih bombončkov. 

Med agregati najdemo 3,0-litrski V6 turbodizelski motor Multijet II s 184 kW moči in kar 570 Nm navora, poraba pa je ob tem pribl. 10 % nižja kot pri predhodniku, le-ta zdaj znaša 7,5 l/100 km. Sicer pa je isti motor na voljo v šibkejši različici s 140 kW moči in 440 Nm navora. Med bencinskimii motorji najdemo 3,6-litrski V6 (210 kW in 347 Nm, 10,4 l/100 km), 5,7-litrski V8 (258 kW in 520 Nm, 13,0 l/100 km) ter 6,4-litrski V8 HEMI (343 kW in 624 Nm). Zadnji motor bo vgrajen v različico SRT, ta pa bo z mesta pospešila do 100 km/h v 5,0 sekundah, končna hitrost je 257 km/h, za zustavitev s 100 km/h pa bo potreboval 35 m. Vse bencinski motorji pa izpolnjujejo normo EU6.

Še ena izmed večjih novosti je novi 8-stopenjski avtomatski menjalnik, ki ga bo moč naročiti skupaj z dizelskim motorjem in pri bencinskih različicah V6 in V8. Obljube glede novega menjalnika so velike (hitro pretikanje, mehkejše obnašanje itd.), a bomo počakali na prve teste, preden bomo ocenjevali. 

Novi grand cherokee je na voljo s paketi opreme laredo, limited, overland in SRT ter v ekskluzivni različici summit. Vstopni model z dizelskim motorjem in osnovnim paketom opreme stane 54.800 evrov. 

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
AUTO BILD Slovenija - julij 2017

AUTO BILD Slovenija - julij 2017

V julijski številki preberite!RSS In Twitter Facebook

© 2011 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane

¸