Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Večina avtomobilov v Kubi je bilo izdelanih pred letom 1959.
Večina avtomobilov v Kubi je bilo izdelanih pred letom 1959.

Kubancem dovoljen uvoz vozil

Kuba zadnja desetletja velja za pravo destinacijo ljubiteljev starodobnikov, a se bo ta nostalgija morda prekinila.

07.01.2014, Božo Lalič | Foto: Chevrolet

Konec decembra je Kubanska oblast prekinila prepoved uvoza novih vozil v Kubo, kar v praksi pomeni, da si bodo tudi Kubanci od letošnjega leta naprej lahko kupovali nove avtomobile. Reforma je razveselila mnoge Kubance, saj bodo lahko vsi, ki si bodo to lahko privoščili, kupili nov uvožen avtomobil. 

 

To je bilo v zadnjih desetletjih namreč skoraj nemogoče. Po revoluciji leta 1959 je Kuba odločila prepovedati proste prodajalne vozil. Nova vozila je lahko uvozila le država kot premijo za vodilne v državi ali zdravnike. V tem času je država uvažala predvsem sovjetske modele znamk Lada in Moskwitsch. Za privatno uporabo je bilo potrebno pridoviti posebno dovoljenje (carta de autorizacion), ki je bila podeljena po večletni čakalni dobi. 

 

Prosta prodaja je medtem lahko potekala le z vozili izdelanimi do leta 1959. Tako se je pravzaprav razvila prava turistična atrakcija, saj je večina avtomobilov izhajalo ravno izpred let pred revolucijo. 2011 je prišlo do prve delne sprostitve avtomobilskega trga, saj je nakup in prodaja rabljenih vozil postala legalna, kljub vsemu pa novih avtomobilov ni bilo moč uvoziti. Slednje se je spremenilo s 3. januarjem 2014, saj se je odprl tudi trg z novimi avtomobili.

 

Resnica pa je ta, da bo nakup novega avtomobila za mnoge Kubance še vedno nemogoč. Na dan vstopa novega zakona je namreč cena za rabljen kitajski avtomobil iz leta 2010 postavljena na 25.000 dolarjev, za hyundaija pa celo 37.000 dolarjev. Povprečna mesečna plača v Kubi znaša 20 dolarjev. 

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
AUTO BILD Slovenija - julij 2017

AUTO BILD Slovenija - julij 2017

V julijski številki preberite!RSS In Twitter Facebook

© 2011 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane

¸