Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Magneti v cesti?

Magneti v cesti?

Volvo je končal s testiranjem proge z magneti v cesti za samovozeča vozila, rezultati so obetavni.

14.03.2014, Božo Lalič | Foto: Volvo

Magneti na cestah? Za natančno pozioniranje samovozečih vozil? Volvo je spet v prihodnosti. Ravnokar so zaključili z raziskovalnim projektom, pri katerem so na cesto namestili magnete, ki naj bi samovozečemu avtomobilu pomagali določiti natančen položaj. Raziskavo je financiralo tudi švedsko ministrstvo za promet.


Ravno natančnost pozicije samovozečih vozil se je do zdaj izkazalo kot problematično, tehnologije kot so GPS sledenje in kamere pa imajo vsaka svojo slabost. Predstavnik za Volvo, Jonas Ekmark, ki je vodja preventivne varnosti pri Volvu, pravi, da so rezultati njihovih testov zaenkrat obetavni.


Magneti, ki so jih integrirali v cesto, pa ne bi pomagali le pri pozicioniranju vozila, temveč bi lahko tudi pomagali pri preprečevanju zdrsov s ceste, olajšali bi natančnost vzdrževanja cest pozimi, hkrati pa bi se lahko izboljšala uporabnost ceste, saj bi natančno pozicioniranje omogočilo tudi ožje vozne pasove. 


Raziskovalna ekipa je na Švedskem na 100-metrski progi vložila feritne magnete veliksoti 40x15 mm, pozicionirani pa so bili 200 mm pod cesto. Avtomobil mora biti v tem primeru opremljen s senzorji magnetnega polja. V projektu so ocenjevali probleme, kot je doseg zaznavanja, zanesljivost, trpežnost, stroške in vpliv na ceste. Ob tem je Jonas Ekmar dodal: "Do sedaj so naše izkušnje s feritnimi magneti pokazale, da so učinkoviti, zanesljivi in relativno poceni rešitev pri infrastrukturi in tehnologiji senzorjev. Naslednji korak so testi v vsakodnevnem prometu."

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
AUTO BILD Slovenija - julij 2017

AUTO BILD Slovenija - julij 2017

V julijski številki preberite!RSS In Twitter Facebook

© 2011 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane

¸