Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Opel astra

Novi matrični žarometi za novo astro

Novi matrični žarometi za novo astro

Opel bo v novi astri predstavil tudi nove matrične LED žaromete.

15.05.2015, Božo Lalič | Foto: Opel

Opel je napovedal predstavitev novega sistema žarometov, ki ga bodo vgrajevali v novo generacijo modela Astra. Najbolje prodajan model nemške znamke bo prejel izključno LED žaromete IntelliLux, ki omogoča vožnjo s stalno nezasenčenemi lučmi, brez zaslepitve drugih udeležencev v prometu.

Žarometa sestavlja 16 elementov LED, osem na vsaki strani. Novi matrični LED sistem nenehno samodejno prilagaja dolžino in razpršenost svetlobnega snopa. Pri tem pomaga sprednja kamera Opel Eye, ki zaznava prisotnost drugega vozila v gibanju in prilagaja delovanje posameznih segmentov LED. Sicer pa vozniki novih aster tudi z nezasenčenimi lučmi ne bodo zaslepili vozila, ki se pelje v nasprotni smeri. Ko kamera zazna luči vozil, ki se približujejo z nasprotne smeri, se ta del osvetlitve ceste samodejno izključi, ostali del ceste pa ostane normalno osvetljen.

Ko z vozilom zapeljemo izven urbanega območja, se vklopijo nezasenčene luči, katerih delovanje je neprekinjeno. Raziskave so pokazale, da pri 80 km/h voznik s pomočjo novega sistema žarometov odkrije objekte ob cesti 30-40 metrov prej, kot z navadnimi halogenskimi lučmi ali zasenčenimi ksenonskimi, kar doda 1,5 sekunde k voznikovi reakciji. Sicer pa so prednosti LED-žarometov tudi v splošni boljši osvetlitvi, pa tudi daljši življenjski dobi.

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
AUTO BILD Slovenija - julij 2017

AUTO BILD Slovenija - julij 2017

V julijski številki preberite!RSS In Twitter Facebook

© 2011 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane

¸